• home
  • CDA en CU willen beperking op aflossingsboetes oude hypotheken

CDA en CU willen beperking op aflossingsboetes oude hypotheken

Profiteren zij binnenkort van de beperking op aflossingsboetes?Het CDA en CU hebben plannen die een groot effect kunnen hebben op de hypotheekwereld. Deze plannen draaien om de boetes bij het vroegtijdig aflossen of oversluiten van uw hypotheek.

Aanpassing van de Europese wetgeving

De boetes bij het aflossen of oversluiten van uw hypotheek zijn bedoeld ter compensatie voor misgelopen inkomsten van de hypotheekverstrekker. Immers, u betaalt rente over het bedrag dat u nog verschuldigd bent. Wanneer dit bedrag opeens afneemt wordt, neemt het bedrag dat u aan rente moet betalen ook af.

In Brussel zijn nieuwe regels doorgevoerd die deze boetes voor nieuwe hypotheken aan banden leggen. Bij het aflossen mogen banken u enkel nog belasten voor daadwerkelijke kosten, zodat u boetevrij kunt aflossen.

Dit geldt echter niet voor oude hypotheken, die relatief vaker te maken hebben met hoge rentes. Zij zitten nog steeds vast aan boetes, terwijl het vroegtijdig aflossen voor hun juist een groot effect heeft op hun maandelijkse lasten.

CDA en CU: “Ook voor oude hypotheken”

Kamerleden Carola Schouten (ChristenUnie) en Pieter Omtzigt (CDA) willen de nieuwe regels ook voor oude hypotheken doorvoeren. Zij zien hier grote voordelen voor huiseigenaren, die hiermee meer geld overhouden voor andere zaken. Ook voor de staatskas zien ze hierin voordelen, omdat de staat minder geld kwijt is aan mensen die hypotheekrenteaftrek aanvragen.

Beide partijen hebben om duidelijkheid gevraagd bij minister Dijsselbloem van Financiën.

Bron: Rtlz.nl

VRAAG INFORMATIE AAN