• home
  • Herstel woningmarkt: stijging woningverkopen 2e kwartaal 2015 ruim 27%

Herstel woningmarkt: stijging woningverkopen 2e kwartaal 2015 ruim 27%

Bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gaat het dak eraf: in het 2e kwartaal van 2015 wisselden 37.145 huishoudens via een NVM-makelaar van woning, een aantal dat voor het laatst in 2007, dus vóór de crisis, werd behaald. Dit komt neer op een stijging van 27,7% ten opzichte van het 1e kwartaal 2015, toen er 29.080 woningen werden verkocht. Uitstekende cijfers, die in de praktijk zelfs nog iets hoger uitvallen, aangezien de overige verkoopkanalen (makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten en onderhandse verkopen) niet worden meegerekend.

Volgens een schatting van NVM-voorzitter Ger Hukker komt het totale aantal verkochte woningen op ongeveer 174.000 op jaarbasis, waarvan er bijna 130.000 via een NVM-makelaar worden verkocht.

Niet alleen steeg het aantal verkochte woningen, ook de gemiddelde prijs van €224.000,- betekende een stijging van bijna 4% ten opzichte van het 1e kwartaal. Dit zou te maken kunnen hebben met een lichte stijging in het aantal verkochte twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen, doorgaans wat duurdere woningen.

Oorzaken stijging woningverkopen

Hoewel het natuurlijk fantastisch nieuws is dat er meer huizen zijn verkocht, moet de praktijk nog uitwijzen of deze stijgende lijn standhoudt. Een belangrijke reden voor de stijging kan namelijk de aanscherping van de hypotheekregels per 1 juli geweest zijn. Wie zelf in het 2e kwartaal een hypotheekadvies heeft aangevraagd, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat hypotheekadviseurs en banken het drukker dan ooit hadden en dat een offerte wat langer op zich liet wachten. Sommige banken namen zelfs geen nieuwe hypotheekaanvragen meer aan halverwege juni jl. Om nog gebruik te kunnen maken van de "oude" regels, moest de hypotheek namelijk vóór 1 juli jl. bij de notaris gepasseerd zijn; veel banken c.q. hypotheekverstrekkers hadden moeite om aan de enorme vraag te voldoen.

Ook de lage rente kan hebben meegespeeld in de beslissing een huis te kopen, voor sommigen was het "nu of nooit". Wie binnen de nog geldende regels tegen deze lage rente nog een hypotheek kon krijgen, miste wellicht de boot (of in dit geval het huis) na invoering van de nieuwe regels.

Opvallend genoeg is in landelijke regio‘s, zoals Hardenberg en West-Friesland, het aantal verkochte woningen met meer dan de helft gestegen ten opzichte van de eerste twee kwartalen van vorig jaar.

Aanbod koopwoningen

In totaal stonden er in het 2e kwartaal van dit jaar ongeveer 190.000 woningen te koop, waarvan 141.055 bij NVM-makelaars. Vooral vrijstaande woningen zijn erg in trek, gevolgd door appartementen. Gemiddeld kan de potentiële koper kiezen uit 11 geschikte woningen, die voldoen aan de eisen en ook binnen het budget vallen.

Koopwoningen die al wat langer te koop stonden (meer dan een jaar), werden helaas niet sneller verkocht in het 2e kwartaal. Vaak ging het hierbij om huizen die "onder water" stonden, waardoor de eigenaren niet of nauwelijks met de prijs konden zakken. Zij hadden simpelweg het geld nodig om hun hypotheek af te lossen.

Verwachtingen verdere verloop van de huizenmarkt in 2015

Normaliter worden er in het 3e kwartaal altijd minder transacties gesloten vanwege de vakantieperiode. Toch verwacht NVM-voorzitter Hukker een stijging in het aantal transacties van 10 tot 20% ten opzichte van het 3e kwartaal vorig jaar. Ook verwacht hij een verdere prijsstijging van 4 tot 5%.

Dat het aantal NVM makelaars eveneens gestaag toeneemt, stemt Hukker dan ook positief. In totaal zijn er 4.011 makelaars aangesloten bij de NVM, waarvan er 3.527 makelaars actief zijn op de woningmarkt. Mocht u dus een NVM makelaar zoeken, dan is er altijd wel een bij u in de buurt.

Hypotheekadvies nodig?

Mocht u na het lezen van dit artikel zelf overwegen een huis te kopen of bent u van plan uw huidige hypotheek over te sluiten, aarzel dan niet en laat uw gegevens achter op onze website, zodat wij u kunnen bellen voor een gratis en vrijblijvend advies over uw mogelijkheden.

Bron: NVM.nl

VRAAG INFORMATIE AAN