• home
  • Het einde van de rentevastperiode. Waar moet u op letten?

Het einde van de rentevastperiode. Waar moet u op letten?

Einde rentevaste periode loopt af. Waar moet u op letten? Als er één moment is waarop het slim is om eens kritisch naar uw huidige hypotheek te kijken, dan is het aan het einde van de rentevaste periode. In dit artikel leggen we uit waarom, en op welke zaken u moet letten.

De nieuwe rente van uw hypotheek

Wanneer de rentevast periode van uw hypotheek bijna afloopt, zal uw hypotheekverstrekker u een voorstel doen voor een nieuwe rentevaste periode met uiteraard een nieuwe rente. Hier moet u goed op letten. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt namelijk dat veel hypotheekverstrekkers zich schuldig maken aan rentediscriminatie – met andere woorden, ze bieden hun oude klanten een aanzienlijk hogere rente dan hun nieuwe klanten. Dat lijkt vrij aannemelijk, want ze willen natuurlijk nieuwe klanten binnenhalen. Maar het verschil in rente kan wel oplopen tot 0,4 procent. En dat is voor u als trouwe klant natuurlijk niet eerlijk.

Hypotheekverstrekkers ontkennen natuurlijk dat zij aan rentediscriminatie doen en ze doen er alles aan om de kortingen die ze aan nieuwe klanten geven, voor anderen verborgen te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun nieuwe klanten tijdelijke actiekortingen aan te bieden, of door hen de mogelijkheid te bieden bepaalde hypotheekvoorwaarden te schrappen in ruil voor een lagere hypotheekrente. U als bestaande klant loopt die kansen mooi mis.

De datum waarop uw rentevaste periode af loopt

Uit het hierboven genoemde onderzoek bleek ook dat een groot deel van de hypotheekverstrekkers heel lang wacht met het sturen van een nieuw rentevoorstel naar hun klanten. De meeste mensen ontvangen pas vlak voor het einde van de rentevaste periode het voorstel, waardoor ze vrijwel geen tijd meer hebben om zich op een andere hypotheek te oriënteren. Het is dan ook aan te raden om zelf ook goed in de gaten te houden wanneer uw rentevaste periode af loopt, zodat u snel kunt handelen.

Of uw huidige hypotheek nog wel bij u past

Een onaantrekkelijk rentevoorstel van uw huidige hypotheekverstrekker hoeft niet de enige reden te zijn om over te sluiten. Het kan ook zijn dat uw (financiële) situatie inmiddels is veranderd, en uw huidige hypotheek eigenlijk niet meer bij uw situatie past. Het einde van de rentevaste periode is hét moment om u te oriënteren op een andere hypotheek. Aan het oversluiten van een hypotheek zijn altijd kosten verbonden, zoals taxatiekosten en notariskosten. Maar wanneer u oversluit aan het einde van uw rentevaste periode, hoeft u in ieder geval geen boeterente te betalen.

Indien u wilt oversluiten, moet u er wel rekening mee houden dat banken tegenwoordig een stuk strenger zijn als het aankomt op het verstrekken van hypotheken. Aanvraagprocedures duren langer, en er wordt zeer kritisch naar uw inkomen gekeken. Ook zijn sinds begin 2013 de regels voor de hypotheekrenteaftrek gewijzigd.

Tips

  • Zorg dat u zelf goed bijhoudt wanneer uw rentevaste periode af loopt. Op die manier heeft u ruim de tijd om u te oriënteren op andere hypotheekvormen, hypotheekrentes te vergelijken en offertes aan te vragen. Bent u bang dat u het toch vergeet, dan is het slim om een rentewekker in te stellen. U krijgt dan tijdig een seintje wanneer uw rentevaste periode af loopt.
  • Bekijk het nieuwe rentevoorstel van uw hypotheekverstrekker nauwkeurig en ga er vooral niet zomaar mee akkoord. Probeer te onderhandelen!
  • Check of uw hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie valt. Indien dat het geval is, betaalt u 0,07 procent minder rente. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!
VRAAG INFORMATIE AAN