• home
  • Hypotheek oversluiten berekenen.

Hypotheek oversluiten berekenen.

Een hypotheek met lagere maandlasten klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten, dient u altijd rekening te houden met extra kosten. In dit artikel informeren wij u over deze kosten en geven wij uitleg over hoe u kunt berekenen of uw hypotheek oversluiten wel écht rendabel is.

Met welke kosten krijgt u te maken?

Boeterente

Wanneer u uw hypotheek oversluit, sluit u een nieuwe hypotheek af, waarmee u uw huidige hypotheek in één keer aflost. Indien u dit doet als uw rentevaste periode nog niet is afgelopen, loopt uw huidige hypotheekverstrekker rente inkomsten mis. Om die reden zal hij een boeterente berekenen. De hoogte van de boeterente wordt bepaald door o.a. de resterende rentevaste periode en de hoogte van het bedrag dat u wilt aflossen. Afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden mag er altijd een deel van de hypotheek boetevrij afgelost worden. In de meeste gevallen ligt het percentage dat u mag aflossen tussen de 10 en 20%.

Afsluitkosten

Omdat u een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, krijgt u opnieuw te maken met afsluitkosten. In de meeste gevallen bedragen de afsluitkosten ongeveer 2% van de totale hypotheeksom. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Notariskosten

Indien u bij het oversluiten van uw hypotheek overstapt naar een andere hypotheekverstrekker, zult u voor ondertekening van de hypotheekakte wederom een afspraak met de notaris moeten maken, die uiteraard kosten in rekening zal brengen. Het totale bedrag dat u aan notariskosten dient te betalen wordt opgebouwd uit de kosten voor het onderzoek in het kadaster, de kosten voor het opstellen van de akte, het honorarium van de notaris zelf en eventuele royementskosten. Houdt u rekening met een bedrag van tenminste 600 euro.

Taxatiekosten

Bij het oversluiten van uw hypotheek zal uw woning opnieuw getaxeerd worden. Hierbij dient u rekening te houden met tenminste 300 euro taxatiekosten. De taxatiekosten verschillen per taxateur. Het standaardtarief volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bedraagt 0,185% van de getaxeerde vrije verkoopwaarde. In het rapport staat ook de executiewaarde vermeld, dit is een lagere waarde en geeft een schatting van de opbrengst bij gedwongen verkoop. De taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Overige kosten

Tot de overige kosten behoren bijvoorbeeld de kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de bouwrente, en de kosten van een hypotheekadviseur. Het BTW tarief voor alle genoemde kosten is 21%.

Bent u echt voordeliger uit met oversluiten?

Nu u alle kosten voor het oversluiten van uw hypotheek op een rijtje heeft gezet, bent u ongetwijfeld benieuwd of oversluiten voor u wel écht voordeliger is. Dit kunt u eenvoudig berekenen op onze hypotheek oversluiten pagina. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

VRAAG INFORMATIE AAN