• home
  • Hypotheek oversluiten of niet.

Hypotheek oversluiten of niet.

Factoren om je hypotheek wel over te sluitenWanneer u een hypotheek afsluit, bent in de meeste gevallen enkele tientallen jaren letterlijk “onder de pannen". Het kan natuurlijk zo zijn dat uw situatie gedurende die tijd verandert. U gaat meer of juist minder verdienen, u wilt verbouwen of u heeft simpelweg behoefte aan wat meer bestedingsruimte. Op zulke momenten kunt u ook uitzoeken of het niet voordeliger is om uw hypotheek over te sluiten. Dit is echter wel een beslissing die goed overwogen moet worden; staart u zich niet blind op de lage maandlasten van een nieuwe hypotheek. Zijn de nieuwe voorwaarden bijvoorbeeld wel zo gunstig? En bent u na aftrek van alle oversluitkosten wel écht voordeliger uit? In dit artikel informeren wij u graag over zaken waar u op moet letten wanneer u erover denkt uw hypotheek over te sluiten.

Momenten waarop oversluiten gunstig kan zijn

Oversluitkosten

Bij het oversluiten van een hypotheek maakt u altijd kosten. Hierbij kunt u denken aan:

  • Boeterente.
  • Afsluitkosten (doorgaans 2% van de totale hypotheeksom).
  • Notariskosten.
  • Taxatiekosten.
  • Overige kosten (zoals aanvraag NHG, kosten hypotheekadvies, bouwrente, etc.).

Een groot deel van de oversluitkosten is wel fiscaal aftrekbaar, maar ook hier ook hieraan zijn de nodige voorwaarden verbonden. Indien u de boeterente meefinanciert in de nieuwe hypotheek, is de rente die u over dit bedrag betaalt overigens niet fiscaal aftrekbaar.

Bent u echt voordeliger uit?

Heeft u een hypotheek met gunstige voorwaarden en lage rente gevonden, dan is het een kwestie van alle bijkomende oversluitkosten op een rijtje zetten en bekijken of u nog steeds voordeliger uit bent met de nieuwe hypotheek die u op het oog heeft. Laat u in ieder geval altijd goed informeren voordat u daadwerkelijk tot uw hypotheek oversluiten over gaat.

VRAAG INFORMATIE AAN