• home
  • Hypotheek oversluiten - welke hypotheekvorm is het voordeligst?

Hypotheek oversluiten - welke hypotheekvorm is het voordeligst?

Het rentetarief is deze maand verlaagd naar 0.05%. Dat is historisch laag. Die renteverlaging zorgt ook voor een verlaging van de hypotheekrente. En dat betekent dat dit het ideale moment is om uw hypotheek over te sluiten. Wanneer u wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek, heeft u twee mogelijkheden: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Maar welke hypotheekvorm is nu het voordeligst?

Annuïteitenhypotheek

Het merendeel van de Nederlanders kiest momenteel voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheek biedt veel zekerheid; u betaalt maandelijks een vast bedrag, dat is opgebouwd uit de rente en de aflossing. U weet dus altijd waar u aan toe bent. Hoewel het bedrag dat u betaalt elke maand even hoog is, veranderd de samenstelling van het bedrag. In het begin van de looptijd betaalt u veel rente en weinig aflossing, en tegen het einde van de looptijd betaalt u geen aflossing en weinig rente. Uw bruto maandlasten blijven dus gelijk. Maar uw netto maandlasten stijgen. Dat komt omdat u in het begin veel hypotheekrenteaftrek heeft. Maar aangezien u gedurende de looptijd steeds meer gaat aflossen, krijgt u ook steeds minder belastinggeld terug. Uw netto maandlasten gaan dus langzaam aan omhoog, en uw hypotheek wordt na verloop van tijd steeds duurder.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde deel af. Dit doet u gedurende dertig jaar. Na die dertig jaar is uw hypotheek volledig afgelost. In dertig jaar zitten 360 maanden, wat betekent dat u dus elke maand 1/360e minder rente gaat betalen. Een lineaire hypotheek wordt dus geleidelijk aan steeds goedkoper.

Maar wat is dan het goedkoopst?

Omdat u bij een lineaire hypotheek sneller aflost dan bij een annuïteitenhypotheek, betaalt u over de gehele looptijd minder rente. Dit verschil kan oplopen tot duizenden euro’s. Eigenlijk zijn de lage maandlasten in het begin dus het enige voordeel van een annuïteitenhypotheek. De maandlasten van een lineaire hypotheek liggen doorgaans hoger in het begin, maar uiteindelijk worden ze lager en aan het eind van de looptijd is een lineaire hypotheek altijd goedkoper.

VRAAG INFORMATIE AAN