• home
  • Hypotheekrente nu historisch laag

Hypotheekrente nu historisch laag

Hypotheekrente nu historisch laagDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft het rentetarief verlaagd naar 0,05%. Dit kwam voor het merendeel van de economen als een grote verassing. Door deze maatregel zal de hypotheekrente nu nog verder dalen.

Mario Draghi, president van de ECB, bracht de rentetarieven in juni ook al omlaag. Met deze maatregelen tracht de ECB om de kwakkelende economie in de Eurozone een duwtje in de rug te geven.

“Dit is het. Lager kan niet."

Martin Visser, columnist van de Financiële Telegraaf, zei in het Telegraaf Nieuws van donderdag 4 september dat het rentetarief niet verder verlaagd zal worden. “Dit is het. Lager kan niet." Volgens Visser is dit ook de enige reden dat Draghi het rentetarief weer heeft verlaagd, “want van 0,15 naar 0,05 heeft eigenlijk geen effect dan alleen de uitstraling van, ‘het rente-instrument is nu helemaal opgebruikt.’"

Goed moment om hypotheek over te sluiten

De historisch lage hypotheekrente betekent dat het nu een goed moment is om een hypotheek af te sluiten, maar natuurlijk ook om een hypotheek over te sluiten.

De hypotheekrente is nu lager dan de rente waartegen huizenbezitters hun huidige hypotheek hebben afgesloten. Oversluiten kan dus behoorlijke financiële voordelen opleveren voor huizenbezitters, zeker nu we vrijwel zeker weten dat de rente niet verder zal dalen en uiteindelijk weer zal gaan stijgen.

Plannen

Naast het verlagen van het rentetarief heeft Draghi ook nieuwe plannen aangekondigd. In oktober zullen twee nieuwe opkoopprogramma’s gaan starten, welke allebei bedoeld zijn om kredietverlening te stimuleren. Draghi zal de banken opnieuw aanzetten om toch vooral bedrijfskredieten uit te gaan geven, in de hoop dat dit de economie weer zal aanzwengelen.

Keerzijde

De maatregel heeft echter ook een keerzijde, zo meent Martin Visser: de spaarders zijn de pineut. “Je krijgt nu bijna geen rente meer op je spaarrekening. De vermogensbelasting is tegenwoordig hoger dan de rente die je krijgt; die kan je helemaal inleveren bij de fiscus."

VRAAG INFORMATIE AAN