• home
  • Hypotheekrente stijgt langzaam: Tijd om over te sluiten?

Hypotheekrente stijgt langzaam: Tijd om over te sluiten?

oversluiten of niet met de stijgende rentes?In november 2016 maakten enkele hypotheekverstrekkers bekend dat ze na lange tijd de rentes gingen verhogen. Dit nieuws leidde bij de verstrekkers tot roodgloeiende telefoons met klanten die hun hypotheek wilden aanpassen of oversluiten.

Waarom een stijging?

Na jaren van daling van de hypotheekrente, steeg deze in november. Dit was een gevolg op de bekendmaking dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. In zijn plannen wil hij de Amerikaanse infrastructuur grondig verbeteren. Hiervoor zijn grote leningen nodig. Dit vooruitzicht zorgt ervoor dat de rente op de kapitaalmarkt stijgt. Ook de Brexit en de onzekerheid over de voortzetting van het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank hebben effect op de kapitaalmarkt.

Doordat geld hiermee duurder wordt voor hypotheekverstrekkers, zullen zij de kosten doorberekenen naar hun klanten. Hierdoor neemt de hoogte van de hypotheekrente toe.

Gevolgen van de stijging van de hypotheekrente

Doordat de hypotheekrente gaat stijgen, willen mensen zo snel mogelijk profiteren van de lage rente, voordat deze verder stijgt. Mensen die bezig zijn een huis te kopen, willen het proces versnellen. Daarnaast kiezen mensen met een variabele rente ervoor om deze rente vast te zetten. Een derde groep mensen wil zijn hypotheek (met hoge rente) oversluiten, om zo te profiteren van de lage rente.

Maar is het wel slim om direct te reageren? Carel Goethart van de Hypotheker heeft zo zijn twijfels. De reactie van mensen om nu iets te doen met hun hypotheek is gebaseerd op emotie: ze zijnt e bang om te laat te reageren en achter het net te vissen met de lage hypotheekrente.

Goethart geeft aan dat nog niet zeker is wat de hypotheekrente verder gaat doen. De koers van die rente is wispelturig en valt niet precies te voorspellen. Of je actie moet ondernemen hangt volgens hem dan ook samen met het type persoon dat je bent. Vind je het allemaal wel prima, dan hoef je voor nu nog geen actie te ondernemen? Heb je echter slapeloze nachten, dan is het beter voor je gemoedstoestand om actie te ondernemen.

Zit je eraan te denken om je hypotheek over te sluiten? Vul vrijblijvend uw gegevens in en ontvang informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Bron: Volkskrant.nl.

VRAAG INFORMATIE AAN