• home
  • Oversluiten hypotheek boete.

Oversluiten hypotheek boete.

Factoren boete bij oversluiten van hypotheekBij het oversluiten van uw hypotheek kan het zijn dat u boeterente moet betalen. In dit artikel vertellen we u wat die boeterente precies inhoudt en wanneer u deze wel of niet moet betalen.

Wat is boeterente?

Wanneer u besluit om op een willekeurig moment uw hypotheek over te sluiten en de rente van uw nieuwe hypotheek is lager dan de rente van uw huidige hypotheek, dan houdt dit in dat uw huidige hypotheekverstrekker een hoop inkomsten gaat mislopen; u stapt over naar een andere hypotheekverstrekker, dus uw huidige hypotheekverstrekker loopt alle rente mis. Daarom bent u uw huidige hypotheekverstrekker ter compensatie een boeterente verschuldigd.

Fiscale aftrekbaarheid boeterente

In het geval u uw hypotheek oversluit en u besluit de boeterente mee te financieren in uw nieuwe hypotheek, dan is de rente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar. Dit gedeelte wordt dan namelijk beschouwd als een zogeheten ‘consumptief krediet’ (net als bijvoorbeeld de aanschaf van een auto en alle andere uitgaven die niet aan het huis besteed worden). Financiert u de boeterente niet mee, dan zijn deze kosten eenmalig wel fiscaal aftrekbaar.

Hoogte boeterente

De hoogte van de boeterente wordt bepaald door een aantal factoren, namelijk:

  • De gebruikte berekeningsmethode; er worden verschillende formules gehanteerd om de boeterente te berekenen.
  • Het hypotheekbedrag; hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de boeterente.
  • De resterende looptijd; hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de boeterente.
  • De boetevrije aflossing; u mag altijd een percentage van uw oude hypotheek boetevrij aflossen. Hoe lager het percentage, hoe hoger de boeterente.
  • Het verschil tussen het rentepercentage van uw huidige hypotheek en uw nieuwe hypotheek. Hoe hoger het verschil, hoe hoger de boeterente.
  • De hypotheekvoorwaarden.

Wanneer hoeft u geen boeterente te betalen?

De enige manier om die boeterente te ontlopen, is door uw hypotheek over te sluiten aan het einde van een rentevaste periode. Wanneer uw rentevaste periode afloopt, is natuurlijk afhankelijk van uw huidige hypotheek. Het is sowieso altijd aan te raden om zelf goed in de gaten te houden wanneer uw rentevaste periode af loopt. Op die manier kunt u tijdig op zoek gaan naar een nieuwe hypotheek als u daar behoefte aan heeft.

VRAAG INFORMATIE AAN