• home
  • Uw hypotheek oversluiten na een scheiding.

Uw hypotheek oversluiten na een scheiding.

Hypotheek Oversluiten na een scheiding In principe trouwt iedereen in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen na het sluiten van het huwelijk gezamenlijke eigendommen zijn. Dit kan lastige gevolgen hebben bij een scheiding, zeker als u in het bezit bent van een koopwoning.

In dit artikel vertellen we wat er met uw koopwoning gebeurt als u besluit te scheiden, en wat u kunt doen om uzelf in te dekken.

Wie krijgt de woning?

In de meeste gevallen staat een koopwoning op naam van beide partners. Dat komt omdat de meeste inkomens simpelweg niet hoog genoeg zijn om een woning van te financieren. Zelfs wanneer de woning wel op naam staat van één van de partners, kan deze de lasten na de scheiding meestal niet zelfstandig dragen. Dat komt doordat de partner die het meest verdient, na de scheiding partneralimentatie moet afdragen. De maandelijkse lasten lopen dan vaak zo hoog op dat er geen andere keuze overblijft dan het huis verkopen. Wanneer het huis verkocht wordt en de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde, raken mensen in de problemen.

Uitkopen

Vroeger was het zo dat de partner die in het huis bleef wonen, de partner die wegging moest uitkopen. Echter zijn inmiddels de huizenprijzen hard gedaald, waardoor heel veel koophuizen onder water staan. Wanneer het huis in het geval van een scheiding onder water staat, moet niet de partner die in het huis blijft de vertrekkende partner uitkopen, maar andersom. Dat komt doordat degene die in het huis blijft wonen, een schuld op zijn naam neemt. U bent dus niet altijd beter af als u het huis krijgt; niet als u met een enorme schuld achterblijft!

Wat u moet doen om problemen te voorkomen

Ten eerste kunt u trouwen op huwelijkse voorwaarden. U laat dan door de notaris vastleggen wie wat krijgt in het geval van een scheiding. Hierbij worden ook afspraken gemaakt over de woning.

Ten tweede moet u bij een scheiding altijd contact opnemen met de bank. U vraagt uw financiële gegevens op en gaat vervolgens samen met de bank alle mogelijkheden onderzoeken om te zien of u de woning zou kunnen behouden.

Blijkt na overleg met de bank dat u er niet uitkomt, dan moet u weten dat u via de Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking kunt komen voor kwijtschelding van eventuele restschulden. U kunt hier alleen aanspraak op maken wanneer echt alle mogelijkheden om de woning te kunnen behouden zijn onderzocht. Daarbij moet u zich strikt houden aan alle voorwaarden die er worden gesteld.

VRAAG INFORMATIE AAN