• home
 • Uw hypotheeklasten verlagen

Uw hypotheeklasten verlagen

Uw levenssituatie kan altijd veranderen. Heeft u een hypotheek met erg hoge maandlasten? Is uw inkomen veranderd? Heeft u behoefte aan wat meer financiële ruimte? Dan is het slim om eens te kijken of u uw hypotheeklasten wellicht kunt verlagen.

Waaruit bestaan mijn hypotheeklasten?

Om erachter te komen of u uw hypotheeklasten mogelijk kunt verlagen, moet u weten waar u op dit moment voor betaalt. Afhankelijk van het soort hypotheekvorm dat u heeft, bestaan uw hypotheeklasten uit meerdere onderdelen:

 • De rente die u over uw lening betaalt
 • Het bedrag dat u spaart voor de aflossing
 • Het bedrag dat u direct aflost
 • Premies voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensverzekering

Hieronder hebben we een aantal opties op een rijtje gezet, waarmee u mogelijk uw hypotheeklasten kunt verlagen.

Hypotheeklasten verlagen door lagere rente

Wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit, of een nieuwe rentevaste periode mag kiezen, dan heeft u drie mogelijkheden:

 • Een variabele rente
 • Een korte rentevaste periode
 • Een lange rentevaste periode

Deze mogelijkheden beïnvloeden de hoogte van de rente die u moet betalen. Een lange rentevaste periode biedt zekerheid, maar aan de andere kant moet u hiervoor meestal wel een hogere rente betalen. Een kortere rentevaste periode biedt minder zekerheid, maar vaak wel een aantrekkelijkere rente. Dat is een afweging die u zelf moet maken.

Heeft u een spaarhypotheek, dan moet u er rekening houden dat wanneer u ervoor kiest om maandelijks een lagere premie te betalen, u ook minder vermogen opbouwt. Gevolg: er blijft een grotere restschuld over.

Hypotheeklasten verlagen door meer zekerheid te bieden

Wanneer u uw hypotheekverstrekker meer zekerheid kunt bieden, hoeft u minder rente te betalen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer:

 • U gebruik maakt van Nationale Hypotheek Garantie
 • U een lening heeft die vrijwel niet afwijkt van de waarde van uw woning
 • Uw hypotheekbedrag lager is dan de WOZ waarde van uw woning

Hypotheeklasten verlagen door minder af te lossen

Wanneer u over eigen geld beschikt, of een financiële meevaller krijgt, dan kunt u tussentijds extra aflossen. Op die manier kunt u uw hypotheeklasten verlagen. Houdt er wel rekening mee dat elke hypotheek bepaalde aflossingseisen heeft.

Hypotheeklasten verlagen door besparen op premies

Verzekeringen zoals bijvoorbeeld een werkloosheidsverzekering kunnen ook bijdragen aan hoge maandlasten. U kunt er voor kiezen om hierop te besparen door de dekking te verlagen of de betreffende verzekering helemaal stop te zetten. Dit is uiteraard alleen raadzaam wanneer u over voldoende financiële middelen beschikt om in een noodgeval aan te kunnen spreken.

Denk ook aan de toekomst!

Het is natuurlijk fijn als u uw maandelijkse hypotheeklasten kunt verlagen, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met toekomstige gebeurtenissen. Wanneer u graag de zekerheid wilt hebben dat uw partner het huis kan behouden wanneer u komt te overlijden, dan is een overlijdensrisicoverzekering onmisbaar. En wanneer u ervan verzekerd wilt zijn dat u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek niet met een restschuld opgescheept zit, dan kunt u beter uw maandelijkse aflossing niet verlagen.

VRAAG INFORMATIE AAN