• home
  • Uw spaarhypotheek oversluiten.

Uw spaarhypotheek oversluiten.

Wat is een spaarhypotheek?

Net als bij de aflossingsvrije hypotheek, wordt er bij een Spaarhypotheek tijdens de volledige looptijd niets afgelost en betaalt u uitsluitend rente over de totale hypotheeksom. Omdat dit net zoveel risico met zich meebrengt als de 100% aflossingsvrije hypotheek, wordt ook deze hypotheekvorm nog nauwelijks afgesloten, aangezien er geen recht meer is op hypotheekrenteaftrek.

Uw Spaarhypotheek oversluiten

Bij oversluiten kunt u uw Spaarhypotheek onder bepaalde voorwaarden wel houden, maar de vraag is of dit wel zo voordelig is met de huidige lage rente. De hypotheek bestaat namelijk uit 2 delen: een hypothecaire lening en een rekening voor de kapitaalopbouw. Bij een lage rente spaart u uiteraard veel minder, c.q. bouwt u minder vermogen op om uiteindelijk de hypotheek te kunnen aflossen, waardoor u aan het einde van de looptijd nog steeds met een behoorlijke schuld blijft zitten, terwijl het juist de bedoeling is om van het opgebouwde kapitaal in 1x de hypotheek af te lossen.

Om het nog iets ingewikkelder te maken, bestaat het premiedeel dat u betaalt voor de kapitaalopbouw ook weer uit 2 delen, namelijk een spaardeel en een risicodeel. Over het spaardeel hebben we het al gehad, maar met het risicodeel bent u verzekerd van een uitkering bij overlijden van uzelf of uw partner. U kunt ervoor kiezen bij overlijden de gehele hypotheek af te lossen of bijvoorbeeld de helft. U dient dit van tevoren wel zelf vast te leggen!

Spaarhypotheek oversluiten: Wat is de meest gunstige beslissing?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het verstandig uw situatie voor te leggen aan de hypotheekadviseur. Vooral uw toekomstplannen zijn van belang: gaat u meer of minder werken, dan heeft dit nu eenmaal gevolgen voor uw inkomen en dus ook in uw capaciteit om de hypotheek af te lossen aan het einde van de looptijd.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u afgezien van het spaardeel van uw hypotheek, ook nog maandelijks een bedrag opzij zet dat u eventueel kunt gebruiken om af te lossen. Wellicht is het dan verstandiger om uw hypotheek over te sluiten naar een vorm waarbij u deze bedragen direct aflost, bijvoorbeeld een lineaire hypotheek of een annuiteiten hypotheek.

VRAAG INFORMATIE AAN