• home
  • Wanneer is het oversluiten van de hypotheek interessant?

Wanneer is het oversluiten van de hypotheek interessant?

Het is heel slim om eens in de zoveel tijd uw hypotheek opnieuw te bekijken. Past de hypotheekvorm die u heeft nog wel bij uw huidige financiële situatie? Heeft u dringend behoefte aan lagere maandlasten? Bent u nog steeds tevreden over de voorwaarden van uw hypotheek? Of heeft u wellicht plannen om te gaan verbouwen? Dan kan oversluiten voordelig zijn. Maar als u op een willekeurig moment oversluit, moet u vaak een boeterente bij uw huidige hypotheekverstrekker betalen. Bent u dan nog wel echt voordeliger uit? Als u overweegt uw hypotheek over te sluiten, dan is er één extreem belangrijke factor: timing.

Hieronder een aantal momenten waarop het interessant kan zijn om uw hypotheek over te sluiten.

Wanneer de rente laag is

Momenteel profiteren we van een relatief lage hypotheekrente. Wanneer de huidige rentetarieven voor hypotheken lager zijn dan de rente die u nu voor uw huidige hypotheek betaalt, is het een heel interessant moment om het oversluiten van uw hypotheek te overwegen. Hoe lang de rente zo laag blijft, is natuurlijk lastig te voorspellen. Maar wanneer verwacht wordt dat de rente spoedig weer zal gaan stijgen, kunt u beter snel handelen.

Wanneer uw rentevast periode voorbij is

Gedurende de looptijd van uw hypotheek zijn er een aantal momenten waarop u uw hypotheek boetevrij mag aanpassen. Dat is wanneer de rentevast periode afloopt. Als u op een willekeurig moment uw hypotheek zou oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker, loopt uw huidige hypotheekverstrekker natuurlijk een hoop inkomsten mis. Daarom moet u doorgaans een boeterente betalen. Maar wanneer de rentevast periode ten einde loopt, hoeft u die boete niet te betalen. Dat is dus een heel gunstig moment om uw hypotheek over te sluiten.

Wanneer u uw hypotheek wilt verhogen

Als u uw hypotheek wilt verhogen, bijvoorbeeld omdat u een verbouwing op de planning heeft staan, dan kan dat ook een interessant moment zijn om over te sluiten. Dat komt omdat u in dat geval toch al een deel van de bijkomende kosten maakt. Afsluitkosten bijvoorbeeld.

Wanneer u een aflossingsvrij deel heeft

Wanneer uw hypotheek een aflossingsvrij deel heeft, is het vaak gunstiger dit over te zetten naar een andere hypotheekvorm, waarbij u wel aflost. Voor het aflossingsvrije deel van uw hypotheek lost u namelijk niets af en u bouwt er ook geen kapitaal over op. Hoe groter het aflossingsvrije deel, hoe hoger uw hypotheekschuld. En over die hypotheekschuld blijft u rente betalen. Om dat te voorkomen kunt u dus beter een hypotheekvorm kiezen waarbij u uw schuld wel aflost.

VRAAG INFORMATIE AAN