• home
  • Welke kosten kan ik verwachten bij een hypotheek oversluiten?

Welke kosten kan ik verwachten bij een hypotheek oversluiten?

Belangrijkste kosten bij het oversluiten van je hypotheekEr kunnen verschillende redenen zijn om uw hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer u wilt verbouwen, of wanneer u uw maandelijkse lasten wilt verlagen.

Wanneer u zich gaat oriƫnterend op een andere hypotheek, is het van belang dat u niet alleen naar de bruto maandlasten kijkt. U moet alle kosten die komen kijken bij het oversluiten van een hypotheek bij elkaar optellen, en deze uitspreiden over de nieuwe rentevaste periode. Alleen op die manier weet u of u met een andere hypotheek ook daadwerkelijk voordeliger uit bent.

Het oversluiten van een hypotheek brengt altijd kosten met zich mee. Hierbij kunt u denken aan advieskosten, notariskosten, taxatiekosten en boeterente. Deze zullen we hieronder wat verder toelichten.

Advieskosten

Een hypotheek oversluiten doet u natuurlijk niet zomaar. Om zeker te weten dat u de juiste keuze maakt, moet u een hypotheekadviseur inschakelen. Het liefst een onafhankelijke hypotheekadviseur, die geeft namelijk het meest betrouwbare advies. Een hypotheekadvies kost al gauw tussen de 2000 en 3000 euro.

Boeterente

Wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten en hiervoor een andere hypotheekverstrekker in de arm neemt, kan uw huidige hypotheekverstrekker een boete in rekening brengen. Dit noemen we de boeterente. U krijgt hier mee te maken wanneer u uw hypotheek oversluit voordat de rentevast periode afloopt. Deze boete fungeert als vergoeding voor de inkomsten die uw huidige hypotheekverstrekker zal mislopen omdat u overstapt. Er worden verschillende formules gebruikt om de boeterente te berekenen. In uw hypotheekakte is terug te vinden welke formule van toepassing is op uw situatie.

In bepaalde gevallen kan het gunstiger zijn om uw huidige hypotheek aan te passen, dan om over te stappen. Zo zou u bijvoorbeeld een tweede hypotheek kunnen nemen. Laat u in ieder geval altijd van een gedegen advies voorzien, voor u besluit om uw hypotheek over te sluiten.

Taxatiekosten

Wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten, moet u uw huis opnieuw laten taxeren. De taxatiekosten verschillen per taxateur, maar het is vaak wel mogelijk om te onderhandelen. U moet uitgaan van tenminste 300 euro aan Taxatiekosten. Het standaardtarief volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bedraagt 0,185% van de waarde waarop uw huis wordt getaxeerd. Taxatiekosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Notariskosten

Om een hypotheek te kunnen oversluiten, heeft u een notaris nodig. Ook hij zal kosten in rekening brengen. Notariskosten bestaan uit o.a. de kosten voor het onderzoek in het kadaster, de kosten voor het opstellen van de akte, het honorarium voor de notaris zelf en eventuele royementskosten. In totaal moet u uitgaan van tenminste 600 euro aan notariskosten.

VRAAG INFORMATIE AAN